Curacao

CURACAO

November 2013

De naam Nederlandse Antillen staat voor zes tropische eilandjes te midden van een azuurblauwe zee. Samen vormen ze de meest exotische delen van het Konkrijk der Nederlanden. Dit stukje tropisch koninkrijk bestaat uit twee groepen van drie eilanden, te weten Aruba, Bonaire en Curacao voor de kust van Zuid-Amerika en de 900 km noordelijker gelegen eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Alle zes de eilanden behoren tot de Caribische eilandengroep, die omsloten wordet door de Golf van Mexico, de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Deze omvangrijke eilandengroep wordt ook wel aangeduid met de naam Antillen, die weer wordt onderverdeeld in drie groepen: de Bahama's, de Grote Antillen en de Kleine Antillen. Bij de laatste groep wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenoemde Bovenwindse en Benedenwindse eilanden, een verdeling die haar oorsprong vindt in de ligging van de eilanden ten opzichte van de noordoostpassaat, een krachtige wind die van het midden van de Atlantische Oceaan voortdurend in de richting van de evenaar waait.
Aruba, Bonaire en Curacao liggen beneden de wind.
Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten liggen in het noordelijke deel van de Kleine Antillen boven de wind.Curacao is sinds 10 oktober 2010 een autonoom land binnnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland heeft een eigen regering en parlement.

In november 2013 breng ik een kort bezoekje aan Curacao en Aruba.

Curacao is het middelste eiland van de Benedenwindse eilanden en ligt op circa 60km van Venezuela.
Het eiland heeft een mix van Caribische en Hollandse invloeden, vooral Willemstad heeft dankzij de talrijke in pastelkleuren uitgevoerde koopmanshuizen met Hollandse topgevels en rode dakpannen, Nederlandse straatnamen, verkeersborden en verkeerslichten een onmiskenbaar Hollandse uitstraling. De historische binnenstad van Willemstad staat sedert 1997 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, een internationale erkenning voor het cultuurhistorische belang van de stad.
Bij een rondrit over het eiland zijn op de hoger gelegen delen de unieke, veelal okergeel gekleurde Curacaose landhuizen te zien.

 

 

 

De Koningin Emmabrug is de enige drijvende draaibrug ter wereld die nog dagelijks wordt gebruikt. Deze karakteristieke brug verbindt sinds 1888 de wijken Punda en Otrobanda met elkaar. 
In 1974 werd de brug definitief gesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Aan de kant van Punda bevinden zich sinds 1961 twee dieselmotoren waarmee de brug binnen enklele minuten open of dicht gedraaid kan worden.
Als de pontonbrug open is, kunnen voetgangers gebruikmaken van een gratis veerdienst.

Willemstad is de levendige, kleurrijke hoofdstad van Curacao. Het historische stadshart van Willemstad wordt gevormd door de wijken Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo. Het grootste deel van de cultuurhistorische bezienswaardigheden is echter geconcentreerd in Punda en Otrobanda. Deze wijken zijn door de Konigin Emmapontonbrug met elkaar verbonden.

Op de kleurrijke openluchtmarkt bieden Venzolaanse kooplieden hun waar aan. Ze wonen op de kleine houten bootjes die hier strak in het gelid langs de kade liggen, ervoor staan houten schragen opgesteld waarop de verse groente, fruit en vis ligt uitgestald. Om de waren tegen de felle zon te beschermen zijn de stalletjes met bontgekleurde zeildoeken overdekt. Alle aangeboden waar wordt vanuit Venezuela aangevoerd en aan de overkant van het water op de kade bij de Van den Brandhofstraat gelost en vervolgens via kleine roeibootjes naar de overzijde getransporteerd. De drijvende markt is een van de bekendste attracties van het eiland.

 

De kleurrijke gevels van de Handelskade behoren tot de meest gefotgrafeerde van het eiland. Slechts een aantal panden is echter ouder dan honderd jaar.
Vroeger hebben hier diverse 18de eeuwse Curacaose koopmanshuizen gestaan, maar tijdens de arbeidsonlusten van mei 1969 zijn diverse panden in vlammen opgegaan. Handelskade 12 dateert van circa 1780.
Op de hoek van de Handelskade met de Breedestraat ligt het schitterende Penhagebouw.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb